KESA 2018
- PUHTAAT VALKEAT LAKANAT
Keiteleen Kesäteatteri esittää kesällä 2018 Raija Orasen romaaniin pohjautuvan ja Outi Keskevaarin dramatisoiman näytelmän Puhtaat valkeat lakanat. Näytelmä on esitetty teatterilavalla yhden ainoan kerran, kesällä 2016. Tulevana vuonna näytelmän esitysoikeudet on saanut ainoastaan yksi ammatti- ja yksi harrastajateatteri.
Näytelmän esityslupien saaminen Keiteleen Kesäteatterille oli teatterin tehokaksikon puheenjohtaja Saara Koskisen ja varapuheenjohtaja Eija Liimataisen mukaan "lottovoitto”. 1990-luvun alussa Tv-sarjana huikeat katsojaluvut kerännyt tarina kertoo 1960-, 1970- ja 1980-lukujen teollistuvassa ja vaurastuvassa Suomessa elävästä Raikkaan yrittäjäperheestä. Näytelmä sopii erityisen hyvin Keiteleellä esitettäväksi, koska sen aihepiiri ja ajankuva vastaavat kunnan teollistumisen alkuaikoja, ns. ”Keiteleen kummisetien” aikaa. Juuri tämä tekee produktiosta niin kiinnostavan. Keiteleen näyttämölle teoksen ohjaa kuopiolainen ammattiohjaaja Katja Väänänen, ensi-ilta on 29.6.2018.
Ohjaaja on enemmän kuin innoissaan Keiteleen näytelmävalinnasta: ” On suuri kunnia ja etuoikeus, että saan alkaa työstämään tätä upeaa TV-sarjaa Raikkaan perheen elämästä näyttämöversioksi kolmantena ohjaajana koko maassa. Se ei ole vain tv:stä tuttu sarja tai kertomus tehtailijaperheen elämästä, vaan myös pala Suomen historiaa. Lukion historian tunnit jäivät aikoinaan vähälle huomiolle, mutta sen minkä koulussa menetin, olen saanut takaisin Lakanoiden kautta moninkertaisesti. Muistissani on Marilynin ja Kennedyn kuolema, vuoden 1970 protestivaalit, kosteat kauppamatkat Moskovaan ja teryleenin saapuminen suomalaisten ylle.”
Näytelmä kertoo Ensio Raikkaan perustaman pukutehtaan, hänen puolisonsa Mairen muotiliikkeen ja heidän perheensä vaiheista tarkkanäköisesti ja tunnistettavasti. Perheen tyttäristä Katariina saa miehekseen kovaotteisen bisnesmiehen Eero Kurpan. Irenen puoliso Veijo Salmi nousee Kekkosen suojattina jo nuorena ministerin asemaan. Perheen nuorimmaisen, Heikin, tempoilussa heijastuvat uuden sukupolven maailmankuvan muutokset.
Outi Keskevaarin konstailematon dramatisointi on kuuliainen Raija Orasen alkuperäistekstille. Tarina itsessään on niin napakasti luotu, ettei kikkailuja tarvita. Me Keiteleellä emme lähde kopioimaan näköispainosta tv-sarjasta, vaan teksti oppaanamme luomme lihaa näytelmän henkilöiden ylle analyyttisesti, tutkien ja tarkastellen. Lämmöllä ja taidolla rakennamme oman Onnelamme kauniin Nilakka-järven rantaan supisavolaiseen ympäristöön. Raikkaan Pukutehdas voisi sijoittua hyvin juuri Keiteleelle, joka itsekin on ollut tekstiiliteollisuuden tyyssija. Kesällä 2018 Puhtaat valkeat lakanat tarjoilee Keiteleen Kesäteatterissa katsojille menneiden vuosikymmenten nostalgiaa al'a Raikkaan pukutehdas ja Maire Raikkaan Muotiliike.
 

 

TALVI 2017
Keiteleen Kesäteatteri on myös talviteatteri!
OLA! - Virtaa kaihon kultamaahan

OLA! - Virtaa kaihon kultamaahan on Heikki Huttu-Hiltusen käsikirjoittama musikaali, joka kertoo yhden rakastetuimman suomalaisen laulajan, Olavi Virran, elämästä. Musikaali saa ensi-iltansa Keiteleellä 4.11.2017. Vuonna 1915 syntynyt ja 1972 kuollut Oskari Olavi Virta on yksi Suomen eniten levyttäneistä artisteista. Monista hänen lauluistaan on tullut suomalaisen iskelmämusiikin klassikoita.


Toistakymmentä Virran tuttua kappaletta on saanut uudet, raikkaat sovitukset musiikkivelho Suvimarja Halmetojan käsissä. Virran lakerikenkiin näytelmässä astuu Lavatähti-96 Janne Huttunen. Virran uniikkia ääntä ei ole tarkoitus imitoida. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun Huttunen täräyttää Hopeisen kuun viimeiset tahdit ilmoille, eivät kylmät väreet johdu alkavan talven pakkasista tai ulkona vihmovista lumihiutaleista. Siinä äänessä on taikaa.


Musikaali kertoo tarinan tangokuninkaasta ja ajasta, joka ei koskaan palaa. Ajasta, joka elää vahvasti suomalaisten muistossa. Olavi Virta oli suurmies, jonka tarinaa on kerrottu monin eri tavoin. Keiteleellä tuo tarina toteutetaan pienen teatterin suurproduktiona, joka on kuin tunteiden vuoristorata. Se on kiihkeää kaipuuta jonnekin unelmien tuolle puolen, kauas karusta todellisuudesta.


Olavi Virtaa on kuvattu sotavuosista toipuvan sukupolven idoliksi ja 1950-luvun ylivertaiseksi tanssilavakansan tunteiden tulkiksi. Lauluillaan Virta tarjosi kuulijoilleen onnellista harhaa, mikä nosti hänet suosion huipulle 1950-luvun jälleenrakentamisen Suomessa. Hänen eläytyvä, aito ja rehellinen tapansa laulaa teki hänestä kiistattomasti suomalaisen tangon ja iskelmän voittamattoman mestarin. Monista hänen levyttämistään kappaleista on tullut ikivihreitä klassikoita, jotka lumoavat vielä tänäkin päivänä.
Tule kanssamme nauttimaan ja kokemaan tuo lumo! Antaa tunteiden viedä…vaikka kohti hopeisen kuun siltaa.

Lisätietoja: Keiteleen Kesäteatteri: info@kesateatteri.fi  p.045 110 1665

Esityspäivät
La 11.11.2017 klo. 13.00
Su 12.11.2017 klo. 13.00
La 18.11.2017 klo. 13.00
La 25.11.2017 klo. 13.00
Su 26.11.2017 klo. 13.00
La 2.12.2017 klo. 13.00
Su 3.12.2017 klo.13.00

Paikka
KEITELERANTA
Laituritie 2 ,72600, Keitele La 4.11.2017 klo.13.00 Ensi-ilta


KESA 2017

Veera Niemisen, Tommi Auvisen ja Seija Holman kirjoittama, Katja Väänäsen ohjaama Avioliittosimulaattori tarjoaa lystiä kyytiä, vatsanpohjaa pompottelevaa trippiä – kuin pellolla peffalihaksille hyppyytystä antava traktoriajelu.

Avioliittosimulaattori kertoo rempseästä Ainosta, joka rakastuessaan jättää kotiseutunsa Savossa ja päräyttää maajussille morsiameksi Varsinais-Suomeen. Nuori rakkaus tapailee ensiaskeleitaan Uralin pihlajan tahtiin, mutta yhteiseloa mutkistavat itä- ja länsisuomalaisten erilaiset maailmankuvat. Miten supliikki savolainen elää ja on perheessä, jossa miehenköriläät mököttävät ja tukahduttavat tunteensa mykkyyteen. Voisiko jatkuvan jurotuksen tai höpötyksen sijaan opetella kohtaamaan toinen, olla läsnä ja kuunnella. Ja kysyä rohkeasti, jos ei ymmärrä. Jussin lisäksi tilalla on vastassa kolme muutakin miestä: kaksi karua äijää, Jussin isä ja setä, ja sitten vielä yksi yllättävän normaalinoloinen mies, Jussin pikkuveli.

Ainoa ei kuitenkaan haasta tilan sukupuolijakauma, vaan siellä vallitseva mentaliteetti: kaikesta vaikeneva möllötys.

Avioliittosimulaattori on riemastuttava, valoisa musiikilla maustettu rakkausmatka Savosta Varsinais-Suomeen, joka tutkii kansankulttuurien eroja kepeällä kädellä. Keiteleen Kesäteatterin karismaattiset näyttelijät ottavat yleisönsä ja Suomi hekottelee omille murteilleen, asenteilleen ja perinteilleen. Kesäilta jatkuu taatusti hyvällä mielellä - rakkaus lämmittää.

Lataa käsiohjelma tästä:

/UserFiles/files/avioliittosimulaattori_ka%CC%88siohjelma_web3.pdf