KEITELEEN KESÄTEATTERI AMPUU SUURILLA PANOKSILLA KESÄÄN 2018!
- PUHTAAT VALKEAT LAKANAT
Keiteleen Kesäteatteri esittää kesällä 2018 Raija Orasen romaaniin pohjautuvan ja Outi Keskevaarin dramatisoiman näytelmän Puhtaat valkeat lakanat. Näytelmä on esitetty teatterilavalla yhden ainoan kerran, kesällä 2016. Tulevana vuonna näytelmän esitysoikeudet on saanut ainoastaan yksi ammatti- ja yksi harrastajateatteri.
Näytelmän esityslupien saaminen Keiteleen Kesäteatterille oli teatterin tehokaksikon puheenjohtaja Saara Koskisen ja varapuheenjohtaja Eija Liimataisen mukaan "lottovoitto”. 1990-luvun alussa Tv-sarjana huikeat katsojaluvut kerännyt tarina kertoo 1960-, 1970- ja 1980-lukujen teollistuvassa ja vaurastuvassa Suomessa elävästä Raikkaan yrittäjäperheestä. Näytelmä sopii erityisen hyvin Keiteleellä esitettäväksi, koska sen aihepiiri ja ajankuva vastaavat kunnan teollistumisen alkuaikoja, ns. ”Keiteleen kummisetien” aikaa. Juuri tämä tekee produktiosta niin kiinnostavan. Keiteleen näyttämölle teoksen ohjaa kuopiolainen ammattiohjaaja Katja Väänänen, ensi-ilta on 29.6.2018.
Ohjaaja on enemmän kuin innoissaan Keiteleen näytelmävalinnasta: ” On suuri kunnia ja etuoikeus, että saan alkaa työstämään tätä upeaa TV-sarjaa Raikkaan perheen elämästä näyttämöversioksi kolmantena ohjaajana koko maassa. Se ei ole vain tv:stä tuttu sarja tai kertomus tehtailijaperheen elämästä, vaan myös pala Suomen historiaa. Lukion historian tunnit jäivät aikoinaan vähälle huomiolle, mutta sen minkä koulussa menetin, olen saanut takaisin Lakanoiden kautta moninkertaisesti. Muistissani on Marilynin ja Kennedyn kuolema, vuoden 1970 protestivaalit, kosteat kauppamatkat Moskovaan ja teryleenin saapuminen suomalaisten ylle.”
Näytelmä kertoo Ensio Raikkaan perustaman pukutehtaan, hänen puolisonsa Mairen muotiliikkeen ja heidän perheensä vaiheista tarkkanäköisesti ja tunnistettavasti. Perheen tyttäristä Katariina saa miehekseen kovaotteisen bisnesmiehen Eero Kurpan. Irenen puoliso Veijo Salmi nousee Kekkosen suojattina jo nuorena ministerin asemaan. Perheen nuorimmaisen, Heikin, tempoilussa heijastuvat uuden sukupolven maailmankuvan muutokset.
Outi Keskevaarin konstailematon dramatisointi on kuuliainen Raija Orasen alkuperäistekstille. Tarina itsessään on niin napakasti luotu, ettei kikkailuja tarvita. Me Keiteleellä emme lähde kopioimaan näköispainosta tv-sarjasta, vaan teksti oppaanamme luomme lihaa näytelmän henkilöiden ylle analyyttisesti, tutkien ja tarkastellen. Lämmöllä ja taidolla rakennamme oman Onnelamme kauniin Nilakka-järven rantaan supisavolaiseen ympäristöön. Raikkaan Pukutehdas voisi sijoittua hyvin juuri Keiteleelle, joka itsekin on ollut tekstiiliteollisuuden tyyssija. Kesällä 2018 Puhtaat valkeat lakanat tarjoilee Keiteleen Kesäteatterissa katsojille menneiden vuosikymmenten nostalgiaa al'a Raikkaan pukutehdas ja Maire Raikkaan Muotiliike.